Anna Lindh var under ca 20 års tid mycket insatt och engagerad i den svenska politiken. Hon hann under sin karriär titulera sig som såväl miljöminister, utrikesminister och Socialdemokraternas riksdagsledamot. År 2003 fick hennes karriär dock ett abrupt slut, då hon den 10:e september knivhöggs och avled av skadorna redan samma natt.  

I och med Lindhs politiska engagemang kom meddelandet om hennes avlidande att skaka landet. Befolkningen sörjde, och det inte bara på grund av att det var just Anna Lindh som gått bort utan det även på grund av hur dödsfallet inträffade – hon hade blivit attackerad av en gärningsman inne på NK, när hon skulle shoppa kläder tillsammans med sin kollega och väninna. Otroligt tragiskt. 

Begravningen

Begravningen ville man dock hålla privat, där endast familjen och hennes närmsta anhöriga var inbjudna. Ceremonin hölls i Ersta kyrka i Stockholm, där temat var kärlek. För var det något som Anna Lindh förmedlade så var det just det. 

Detta höll många med om, vilket i sig var en av anledningarna till att så många engagerade sig i såväl dödsfallet som begravningen trots den privata ceremonin. Än idag är det många som minns och talar om Anna Lindh och hyllar de insatser och det arbete hon gjorde inom politiken.