Politiker är personer som ofta får stor uppskattning i landet, eller åtminstone mycket uppmärksamhet och omtalande. Det leder i sin tur till att när en politiker dör så påverkar det en stor del av befolkningen, inte minst de som själva var anhängare till dennes parti och ansåg att personen i fråga var av stor betydelse för landets utveckling och framgång. 

Om bortgången hos en politiker skapar stor landssorg kommer denne att bli tillägnad en så kallad statsbegravning. Det är inte helt ovanligt om politikern var speciellt engagerad i ett visst ämne, genomförde arbete som var betydelsefullt för landet, eller liknande. Detta för att allmänheten ska få en chans att på ett eller annat sätt sörja, delta i och följa begravningen. 

Politiker vars bortgång skapade landssorg

Några av de politiker vars bortgångar skapat stor landssorg genom åren, och som vi därmed fortfarande minns, hyllar och pratar om, var personer som Dag Hammarskiöld, Olof Palme, Anna Lindh och Karin Söder. Dessa är specifikt ihågkomna av så många då de under sin karriär och tid inom politiken genomförde stordåd av olika slag. 

Så minns folket Olof Palme

En politiker vars dödsfall och bortgång blivit särskilt ihågkommen och uppmärksammad är Olof Palme. Palmemordet, som det kallas, skakade hela landet när det inträffade. Stora delar av befolkningen blev otroligt skärrade, och det inte bara de som själva såg upp till Palme utan i och med själva händelsen i sig skakades även icke-anhängare. 

Somliga förklarar det som att Sverige blev ett annat land när han dog, och att en del av samhället dog med honom. Andra upplever det som fruktansvärt och mycket skrämmande, som en mardröm och en chock. Det finns alltså ingen tvekan om att Olof Palme, bland andra, är en bortgången politiker som vi än idag minns och talar om på olika sätt.